Wat is een goede webdesigner?

Het valt niet mee om een goede webdesigner te vinden. Eigenlijk moeten we eerst definiëren wat een goede webdesigner is. Er bevindt zich namelijk nogal wat kaf onder het koren. En daarbij, wat voor de ene partij een goede webdesigner is, is dit voor de andere partij helemaal niet.

Centrale vraag is natuurlijk, wat verwacht u van uw webdesigner? We hebben een aantal punten op een rij gezet waar u aan kunt denken bij het selecteren van een goede webdesigner.

  • Marketeer versus webdesigner
  • Hoe neem je afscheid?
  • Wie gaat je website technisch onderhouden?
  • Schrijf je zelf of laat je schrijven?
  • Hallo webdesigner, is mijn website al klaar?
  • Luister naar je webdesigner - hij heeft meer websites gemaakt
  • Soms lukt het, soms lukt het niet

Marketeer versus webdesigner

Stel jezelf de vraag: wat heb ik liever een mooie website of een website die doet wat hij moet doen. De website is in de meeste gevallen niet het doel op zich maar en middel om je bedrijfsdoelen te bereiken. Bijvoorbeeld om leads te generen of om producten te verkopen. Wat heb je dan liever? Een mooie website met veel filmpjes etc erin, of een basic website waar klanten snel kunnen schakelen. Een website die leads of verkopen genereert? 

Zoek dus ook niet een echte pure webdesigner, eentje die gaat voor mooie kleurtjes en flashy filmpjes. Zoek een webdesigner die denkt als een marketeer, die met je meedenkt hoe je meer leads of verkopen kunt genereren. 

Hoe neem je afscheid?

Rare vraag om mee te beginnen natuurlijk. Maar een o zo belangrijke. Vraag wat er gebeurt wanneer je onverhoopt halverwege uit elkaar gaat. Kun je dan je website meenemen? Hoe? Of wordt de website gebouwd in een programmeertaal (CMS) dat in eigen beheer is? Het is prettiger om een website te hebben die gebouwd is in een open CMS, een CMS waarin honderden andere webdesigners ook werken. En niet een website die is gemaakt in een zelfontworpen CMS waardoor je niet weg kunt. 

Let er ook op dat er zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van de standaard mogelijkheden van het CMS. Eanneer er extensies gebruikt moeten worden om functionaliteiten toe te voegen, kijk dan of er "veel gebruikte" extensies te vinden zijn. Extensies waar veel klantervaringen onder liggen.

Wie gaat je website technisch onderhouden?

404 page technogeekEen website moet technisch onderhouden worden. Dit betreft vooral software updates. Laat je dit na, dan maak je jezelf kwetsbaar voor hackers. En geloof me, dit is het laatste dat je wilt. Is je website eenmaal gehackt, kun je vaak compleet opnieuw beginnen. Bovendien zal je hostingbedrijf je ook met scheve ogen aankijken omdat jouw site gehackt is geweest. Vaak zetten ze je dan op een aparte, meestal tragere server, waar "het allemaal niet zoveel kwaad kan". 

Laten we eerlijk zijn, technisch onderhoud is van wezenlijk belang om je site draaiend te houden. Wat heb je nu liever, een kleine besparing op onderhoud of een website waar je verkopen stil liggen?

Schrijf je zelf of laat je schrijven

In webdesignersland is het wel bekend: content is king! Een website technisch in elkaar knutselen is één ding, goede teksten schrijven, de zogenaamde content, is weer heel iets anders. Content is king ... deze uitspraak zegt eigenlijk alles. Onderschat het belang van goede teksten niet. Wil je bezoeker verder lezen of haakt hij of zij al af na de eerste 2 regels? 

Content, de teksten, zijn niet alleen voor de bezoeker maar ook van belang voor Google. Je wilt tenslotte gevonden worden. Kies je een pure webdesigner als bouwer van je website, zie je vaak dat het steriele teksten zijn die geleverd worden. Kies je een marketeer die je website bouwt, zie je wervende, verkopende teksten. Want zonder goede content is je website meer een informatie website. 

Het proces van teksten schrijven voor je bezoekers én Google heet optimaliseren. Dit kan de opbrengst van je website verveelvoudigen.

Hallo webdesigner, is mijn website al klaar?

Een goede website bouwen kost tijd. Natuurlijk zijn er klik, klik klaar website programma's maar daar zal jouw webdesigner niet mee werken (hoop ik voor je ...). Jouw website bouwer zal hopelijk wel een CMS - Content Management Systeem - gebruiken dat vrij gebruikt mag worden. Hij zal dit moeten installeren - de door jou gewenste extensies / mogelijkheden moeten configureren en alles een bepaalde styling mee moeten geven. 

Dit betekent dat hij of zij wel tijd nodig heeft om een en ander te realiseren. En dat je niet na 2 dagen moet bellen met de vraag of je website al klaar is. Wat ook heel belangrijk is, is dat je tevoren een goed beeld hebt hoe de website eruit moet komen te zien. En deel dit ook met je webdesigner. Vraag en bevraag elk onderdeel, elke pagina. Zo voorkom je veel frustratie bij je webdesigner en natuurlijk ook bij jezelf. En misschien wel het belangrijkste, de website bouwer kan in één keer doorbouwen en dit scheelt je weer tijd. 

Luister naar je webdesigner ...

Hij of zij heeft meer websites gebouwd en laat jou nu van zijn expertise genieten. Dan kun je natuurlijk, omdat je op Youtube een filmpje hebt gezien dat er cool uitzag, volhouden dat je bewegende beelden op je homepage wilt hebben. Maar beter kun je luisteren naar (een goede) websitedesigner, die je zal vertellen dat Flash op je homepage nu niet bepaald bevorderlijk is voor je ranking in de zoekresultaten. Dus wel mooi maar niet echt slim. 

Mocht je website designer dit overigens promoten, dan wordt het tijd voor een second opinion. 

Soms lukt het, soms lukt het niet

Probeer altijd te gaan voor een lange termijn relatie en zadel de of jouw webdesigner niet op met een korte termijn opdracht waar hij of zij later nooit meer aan hoeft te werken. Natuurlijk kan het in een zakelijke relatie zo lopen dat je niet verder wilt of kunt gaan. De insteek echter zou wel moeten zijn dat je met je webdesigner een langere termijn relatie wilt aangaan. 

Wil je dat niet, ook goed. Maar wees dan zo eerlijk om te zeggen dat je één opdracht neerlegt en verder geen zaken met hem of haar wilt doen. Dan is het over en weer duidelijk. Wil niet zeggen dat je geen geweldige website kunt verwachten. Een goede webdesigner wil graag zijn werk op het wereldwijde web hebben en linksom of rechtsom komt zijn naam bij een webste naar boven. 

Kortom, een aantal tips waar je hopelijk wat aan hebt maar nog belangrijker, iets mee doet.

Copyright © 2009 - 2021 Kr8-webdesign.nl